skład / składniki
Metoda gotowania
1. Więc zaczynamy gotowanie:
- ubij śmietanę z cukrem za pomocą miksera;
- rozpuść masło w kuchence mikrofalowej (możesz także nad ogniem) i wlej do śmietany;
- przesiej mąkę do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i nie przestając ubijać, włóż suche składniki do śmietany;
- ciasto nie powinno być strome, ale grubsze niż naleśniki;
- ciasto układamy w foremki (mam 2 szt. o średnicy 26 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut (w zależności od piekarnika).
2. Teraz musisz upiec jeszcze 2 ciasta, tylko brązowe. Aby to zrobić, powtarzamy poprzedni algorytm działań, tylko kładziemy mąkę o kilka łyżek mniej, zastępując ją proszkiem kakaowym. Pieczemy dokładnie tak samo jak białe ciasta.
3. Przygotuj krem. Do śmietany wsypujemy cukier puder i odrobinę waniliny, dokładnie mieszamy łyżką (nie mikserem!) Odstawiamy dosłownie 5 minut.
4. Suszone orzechy w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, grubo posiekane ostrym nożem.
4. Pokrój każde ciasto na pół, posmaruj śmietaną, posyp orzechami włoskimi. Ciasta na przemian: czarny-biały-czarny-biały. Ciasto wysyłamy do lodówki.
5. W międzyczasie zajmijmy się lukrem. Włóż masło do rondla, rozpuść do stanu płynnego, wlej cukier i proszek kakaowy, wymieszaj. Do powstałej masy Wprowadzamy śmietanę, ponownie mieszamy.
6. Chłodzimy trochę lukier, dosłownie o kilka stopni, a następnie polewamy nim ciasto (zarówno powierzchnię, jak i boki).
Cóż, kilka godzin w lodówce i "Niedźwiedź na północy" jest gotowy! Udekoruj ciasto według własnych upodobań i zgodnie ze swoją wyobraźnią:)
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal / 100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g