filet z kurczaka z pieczarkami zapiekany w jogurcie

szybkie i łatwe w przygotowaniu, ciekawy wynik. Podobała mi się kwaskowatość nadana jogurtowi na tle pysznego kurczaka i delikatnych grzybów.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 72 % 13 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 11 % 2 g
89 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, usmażyć na odrobinie oleju na patelni. Na kawałku fileta wykonaj płytkie nacięcia, aby szybko upiec, połóż połowę grzybów w naczyniu do pieczenia, połóż pierś na wierzchu, pozostałe grzyby na wierzchu.
na wierzch wlej kilka łyżek wody spod grzybów, jogurt i piecz w (około) 170 stopniach przez 25-30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy