babeczki jagodowe z cynamonem na mleku
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Posmaruj masłem 12 foremek do muffinek.
2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski. Wymieszaj z cukrem i cynamonem.
3. Dodaj zmiękczone masło, lekko ubite jajka i mleko. Wszystko dobrze wymieszaj, ale nie mikserem.
4. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj. Łyżką włóż ciasto do kokilek i piecz przez 20 minut na złoty kolor. Przechowywać w lodówce bez wyjmowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g