babeczki jagodowe z cynamonem na mleku

pyszne i popularne wypieki!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 70 % 37 g
253 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Posmaruj masłem 12 foremek do muffinek.
2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski. Wymieszaj z cukrem i cynamonem.
3. Dodaj zmiękczone masło, lekko ubite jajka i mleko. Wszystko dobrze wymieszaj, ale nie mikserem.
4. Dodaj jagody i delikatnie wymieszaj. Łyżką włóż ciasto do kokilek i piecz przez 20 minut na złoty kolor. Przechowywać w lodówce bez wyjmowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy