ciasto musowe serce

chcesz wyrazić swoje uczucia? Zrób Romantyczne ciasto! Takie ciasto będzie odpowiednie na dzień zakochanych, na urodziny ukochanej osoby, a także na romantyczny wieczór. Wewnątrz ciasto ma dwie warstwy musu i jedną galaretkę, ciasta są delikatne, biszkoptowe. W tym przepisie podzielę się również sekretami robienia glazury lustrzanej. Możesz więc bezpiecznie iść do kuchni i stworzyć pyszne piękno!
lobodaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 76 % 42 g
285 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 30 min

1. Masło o temperaturze pokojowej rozprowadzamy do miski, wlewamy cukier puder, mieszamy do uzyskania gładkości. Wlej ekstrakt waniliowy do powstałej masy, rozbij jajko, wymieszaj. W tej samej misce przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj ciasto.

nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym i posyp mąką (bardzo wygodnie jest użyć formy silikonowej). Rozłóż ciasto i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, w zależności od funkcji piekarnika. Rozłóż ciasto na ruszcie, ostudź, pokrój wzdłuż na 2 ciasta.

2. Moje truskawki, usuń ogony, włóż do rondla i przykryj cukrem pudrem. Gotuj przez 5 minut, a następnie posiekaj blenderem. Żelatynę zalać zimną wodą, pozostawić do spuchnięcia, po czym rozpuścić w kuchence mikrofalowej i wprowadzić do przecieru truskawkowego, wymieszać, wlać do formy (tej samej formy, w której ciasto zostało upieczone), wysłać do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.

3. Wlej śmietanę (schłodzoną) do głębokiej miski, natychmiast ubij mikserem na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając. Przygotowujemy przecier truskawkowy, jak na warstwę galaretki ze świeżych jagód i cukru pudru. Wlej żelatynę do kubka, napełnij wodą, pozwól jej pęcznieć, a następnie rozpuść przez 5 sekund w mikrowłóknie. Wlej cukier puder do bujnej kremowej masy, kontynuuj ubijanie, a następnie wlej przecier truskawkowy i stopioną żelatynę, wymieszaj, włóż do torby cukierniczej.

4. Rozłóż połowę musu w formie "serca", przykryj ciastem biszkopt, rozłóż warstwę żelatyny i pozostałą część musu. Wysyłamy ciasto do lodówki na całą noc.

5. Wlej żelatynę do miski, napełnij zimną wodą, pozostaw do spęcznienia. W międzyczasie połam czekoladę na kwadraty. Włóż czekoladę do miski, wlej skondensowane mleko. Wlej cukier do małego rondla, wlej wodę, dodaj syrop glukozowy i wyślij do ognia, podgrzej do wrzenia. Rozprowadź spuchniętą żelatynę w gorącym syropie, wymieszaj. Gdy masa lekko ostygnie, połącz z nią czekoladę, dodaj kilka kropli barwnika żelowego, ubij lukier blenderem. Gotową glazurę lustrzaną przepuszczamy przez bardzo drobne sito, aby uniknąć cząstek w masie.

6. Układamy zamrożone ciasto na ruszcie ustawionym na blasze do pieczenia i polewamy powstałym lukrem lustrzanym. Na zimnej bazie lukier dość szybko twardnieje. Na podłożu kładziemy nieodebraną do tej pory drugą część biszkoptu i przenosimy na nią ciasto musowe pokryte lukrem.

Udekoruj do woli. Udekorowałam kawałkami truskawek, czekoladowymi sercami, posiekanymi orzeszkami ziemnymi i listkami mięty. Wyszło pięknie)

ciasto jest teraz w pełni gotowe do podania.

ciesz się zdrowiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal / 100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal / 100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy