tarta z borówkami z ciasta kruchego
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki
Krok 2:
Farsz. Opłucz jagody, posortuj i osusz.
Krok 3:
Schłodzone ciasto kruche rozwałkować na wymiar Formy do tarty.
Krok 4:
Włóż do formy i zrób boki o wysokości około 2 cm.
Krok 5:
Wlej ładunek na ciasto i piecz przez 15 minut w 180°C.
Krok 6:
Usuń ładunek.
Krok 7:
Wypełnienie. Ubij jajka z cukrem na bujną masę.
Krok 8:
Dodaj śmietanę i ubij, aż będzie gładka.
Krok 9:
Wlej śmietanę na ciasto.
Krok 10:
Posyp borówkami na wierzchu.
Krok 11:
Piec tartę przez około 30 minut w 180°C. Wyjmij gotową tartę z formy, ostudź. Następnie posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kruche ciasto - 379 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g