skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej kefir do miski, podgrzej w kuchence mikrofalowej, aż będzie ciepły.
2. Włóż drożdże do ciepłego kefiru, pozostaw mieszaninę na 5-10 minut.
3. Dodaj sól i cukier, rozbij jajko i wlej olej roślinny, wymieszaj trzepaczką.
4. Przesiej mąkę i włóż Części do powstałej masy, zagnieść miękkie, gładkie ciasto.
5. Pozostaw ciasto na około godzinę, przykryte ręcznikiem lub folią spożywczą.
6. Gdy ciasto zwiększy swoją objętość, podziel je na 10 równych części, włóż do formy wysmarowanej kawałkiem masła.
7. Pozwól pampushkom zbliżyć się do formy (wystarczy 20 minut) i wyślij formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
8. Piec przez pół godziny.
9. Obierz czosnek, drobno zetrzyj, włóż do miski. Dodaj drobno posiekany koperek, wlej olej roślinny i trochę wody, wymieszaj.
10. Na gorące pampuszki nałóż sos czosnkowy i ostudź.
co za zapach! Pyszne pampuszki są gotowe zachwycić Cię swoim smakiem)
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal / 100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g