pampuszki bez drożdży
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej mleko do rondla, podgrzej na ogniu.
2. Wlej olej roślinny do ciepłego mleka, wymieszaj.
3. Przesiej mąkę do miski, dodaj sól, zrób małe zagłębienie w środku i wlej tam mleko z olejem roślinnym i sodą gaszoną octem.
4. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk.
5. Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości około 3 cm, użyj szklanki, aby wycisnąć koła.
6. W okrągłych kształtach (używam zwykłych patelni) wyłożonych pergaminem układamy pampuszki i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
7. Piec przez 20-25 minut, aż będzie piękny rumieniec.
gotowe pampuszki są pyszne, jeśli natrzesz je czosnkiem i polej roztopionym masłem, ale to wszystko do woli.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g