skład / składniki
metoda gotowania
przetwarzamy tuszę drobiu, osmoliwszy ją nad palnikiem gazowym i wycinając wewnętrzny tłuszcz, a następnie dokładnie myjemy i suszymy.
obierz czosnek, zetrzyj na drobnej tarce, dodaj do niego mieszankę papryki i soli, wymieszaj. Powstałą pikantną mieszanką pocieramy tuszę (również w środku) i pozostawiamy na 40 minut.
umyj suszone śliwki i zalej wrzącą wodą przez 15 minut, a po określonym czasie spłucz pod bieżącą wodą.
gotowymi śliwkami wypełniamy Gęś, wkładamy do środka dwa jabłka w całości, a następnie szyjemy brzuch igłą, wkładamy tusze do rękawa do pieczenia. Zawiązujemy rękaw po obu stronach i wykałaczką przebijamy go w kilku miejscach(są to otwory do odprowadzania pary).
rozłóż rękaw z ptakiem na blasze do pieczenia i wyślij do zimnego piekarnika, dopiero potem ustaw temperaturę na 180 stopni i piecz przez 3,5 godziny (Czas zgodnie z wagą tuszy, 1:1). Na 20-25 minut przed końcem pieczenia pokrój rękaw, aby uzyskać złotą skórkę.
gotową Gęś pięknie serwujemy na talerzu i podajemy ten cud na stole!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gęsi tłuszcz - 930 kcal/100g
- Gęś kategorii i - 238 kcal/100g
- Gęś II kategorii - 317 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g