Clafouti z truskawkami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Dodaj cukier do zmiękczonego masła i ubij, aż powstanie biała masa. Dodaj żółtka i ponownie ubij.
2. Łączymy mąkę, skrobię, sodę przez sito i mieszamy z olejem i żółtkami. Dodaj ciężką śmietanę.
3. Ubij białka osobno. Aby białka były dobrze ubite, naczynia powinny być czyste i suche. Najpierw ubij mikserem z małą prędkością. Stopniowo zwiększając obroty. Gdy piana stanie się stabilna, ostrożnie włóż do ciasta, lekko wymieszaj szpatułką.
4. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i posyp mąką. Rozłóż truskawki na dnie i napełnij ciastem.
5. Piec ciasto w 170 stopniach przez 25-30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g