skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój śliwki (nie drobno, Zwykle kroję na 4 części)
Krok 2:
Daktyle pokroić (Nie drobno, Zwykle kroję na 4 części)
Krok 3:
Rodzynki, daktyle i suszone śliwki zalać gorącą herbatą przez co najmniej pół godziny.
Krok 4:
Ubij jajka z cukrem pudrem.
Krok 5:
Wymieszaj suche składniki (mąka, cynamon, imbir, proszek do pieczenia)
Krok 6:
Odcedź suszone owoce. Uwaga! Do ciasta potrzeba 150 ml odcedzonej herbaty!!!
Krok 7:
Przesiej suchą mieszaninę do jajka. Delikatnie wymieszaj. Ciasto stanie się dość elastyczne. Jeśli trudno jest mieszać, nie martw się.
Krok 8:
Po dodaniu namoczonych suszonych owoców i odcedzonej herbaty wymieszaj. Ciasto będzie przypominać gęstą śmietanę.
Krok 9:
Wyłóż formę papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto. Piec w 175 C 40-60 min. w zależności od piekarnika i formy. Przez pierwsze 30 minut nie otwieraj piekarnika (ciasto może się uspokoić). Po 30 minutach możesz sprawdzić ciasto wykałaczką pod kątem gotowości. Piekarnik piecze na górze i na dole. Zwykle piecze się około 50 minut..
Krok 10:
Schłodzić gotowe ciasto. Wybierz z formularza. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g