Babeczka z suszonymi owocami

smak babeczki kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia.
laceniteAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 3 % 2 g
węglowodany 88 % 51 g
232 kcal
IG: 12 / 18 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój śliwki (nie drobno, Zwykle kroję na 4 części)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Daktyle pokroić (Nie drobno, Zwykle kroję na 4 części)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rodzynki, daktyle i suszone śliwki zalać gorącą herbatą przez co najmniej pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij jajka z cukrem pudrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj suche składniki (mąka, cynamon, imbir, proszek do pieczenia)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź suszone owoce. Uwaga! Do ciasta potrzeba 150 ml odcedzonej herbaty!!!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej suchą mieszaninę do jajka. Delikatnie wymieszaj. Ciasto stanie się dość elastyczne. Jeśli trudno jest mieszać, nie martw się.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po dodaniu namoczonych suszonych owoców i odcedzonej herbaty wymieszaj. Ciasto będzie przypominać gęstą śmietanę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyłóż formę papierem do pieczenia. Rozłóż ciasto. Piec w 175 C 40-60 min. w zależności od piekarnika i formy. Przez pierwsze 30 minut nie otwieraj piekarnika (ciasto może się uspokoić). Po 30 minutach możesz sprawdzić ciasto wykałaczką pod kątem gotowości. Piekarnik piecze na górze i na dole. Zwykle piecze się około 50 minut..

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić gotowe ciasto. Wybierz z formularza. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czarna herbata - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy