placki z dżemem z ciasta francuskiego
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
wyjmujemy ciasto z lodówki i kładziemy na stole, ciasto powinno stać się miękkie.
przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Włącz piekarnik, aby się rozgrzał.
rozwałkuj ciasto i pokrój w kwadraty. Na środku każdego kwadratu kładziemy dżem i ściskamy krawędzie. Posmaruj placki ubitym żółtkiem na wierzchu (możesz je trochę rozcieńczyć mlekiem).
piec w 200 stopniach przez około 20 minut.
gdy ciasta wzrosły i stały się różowe, możesz je wyjąć z piekarnika.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g