placki z dżemem z ciasta francuskiego

słodki placek z dżemem to po prostu cud! Ciasta są kochane przez wszystkich, zarówno dorosłych, jak i dzieci. W domu, gdy są pieczone, smak jest po prostu niesamowity. Słodkie nadzienie, zwiewne ciasto, rumiana chrupiąca skórka, nikt nie może odmówić takich ciast. Pamiętaj, aby je ugotować i zadowolić swoich bliskich!
Christina_AAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 27 % 17 g
węglowodany 65 % 41 g
334 kcal
IG: 0 / 51 / 49

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

wyjmujemy ciasto z lodówki i kładziemy na stole, ciasto powinno stać się miękkie.

przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i posmaruj olejem. Włącz piekarnik, aby się rozgrzał.

rozwałkuj ciasto i pokrój w kwadraty. Na środku każdego kwadratu kładziemy dżem i ściskamy krawędzie. Posmaruj placki ubitym żółtkiem na wierzchu (możesz je trochę rozcieńczyć mlekiem).

piec w 200 stopniach przez około 20 minut.
gdy ciasta wzrosły i stały się różowe, możesz je wyjąć z piekarnika.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy