Clafouti z wiśniami na patelni
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy i sortujemy wiśnie. Możesz wziąć wiśnie w puszkach bez pestek, jeśli jagody są świeże, a następnie wyciągamy nasiona w dowolny dogodny dla Ciebie sposób.
2. Formę, w której będziemy piec, smarujemy masłem. Wkładamy do niego wiśnie.
3. Wymieszaj suche składniki: sól, cukier i przesianą mąkę. Ubij jajka mikserem lub trzepaczką i połącz z mlekiem. Wymieszaj ponownie, ciasto powinno mieć konsystencję jogurtu.
4. Wlać ciasto do formy i wysłać do piekarnika na 40-45 minut, gotować w 180 stopniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g

