Clafouti z wiśniami z mąki migdałowej

fantazyjny przepis na ciasto z dodatkiem mąki migdałowej! Deser połączył przyjemny smak wiśni i aromat migdałów. Pieczenie jest lekkie i przewiewne ze względu na niewielką ilość mąki i ubitych białek. Najdelikatniejsze ciasto z jagodami nie pozostawi nikogo obojętnym!
eleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 28 % 11 g
węglowodany 50 % 20 g
187 kcal
IG: 37 / 0 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Myjemy i sortujemy czereśnie, bierzemy duże, soczyste jagody. Uważaj, aby nie zmiażdżyć jagód, aby uzyskać kości.

2. Przygotuj ciasto: wymieszaj zmiękczone masło z mąką, solą i cukrem.

3. Ostrożnie oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka w pianę i dodaj do ciasta. Ubij białka w wysokiej, czystej misce. Możesz dodać kroplę soku z cytryny. Gdy pianka stanie się bujna i stabilna, wprowadź białka do masy i lekko wymieszaj.

4. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i rozłóż obrane ogonki jagodowe, rozłóż je równą warstwą.

5. Wlać ciasto i wysłać do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach przez 25-30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy