Clafouti z wiśniami z mąki migdałowej
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Myjemy i sortujemy czereśnie, bierzemy duże, soczyste jagody. Uważaj, aby nie zmiażdżyć jagód, aby uzyskać kości.
2. Przygotuj ciasto: wymieszaj zmiękczone masło z mąką, solą i cukrem.
3. Ostrożnie oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka w pianę i dodaj do ciasta. Ubij białka w wysokiej, czystej misce. Możesz dodać kroplę soku z cytryny. Gdy pianka stanie się bujna i stabilna, wprowadź białka do masy i lekko wymieszaj.
4. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem i rozłóż obrane ogonki jagodowe, rozłóż je równą warstwą.
5. Wlać ciasto i wysłać do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach przez 25-30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g