skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj zestaw prostych produktów. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się o 180 stopni.
Krok 2:
W misce połącz jajka i cukier. Wszystko dobrze ubij.
Krok 3:
Gasimy sodę kwaśną śmietaną i dodajemy do masy jajecznej. Mieszać.
Krok 4:
Dodaj mąkę i dobrze zagniataj ciasto.
Krok 5:
Mamy takie piękne delikatne ciasto.
Krok 6:
Podziel ciasto na 2 części, dodaj kakao do jednej i wymieszaj.
Krok 7:
Teraz babeczki! Możesz piec w silikonowych foremkach, możesz w żelaznych (ale najpierw lepiej je nasmarować), możesz w papierowych mankietach - piękne i estetyczne) możesz zrobić jedną dużą babeczkę - wszystko do wyboru! Do każdej formy wlej dwie łyżki białego ciasta.
Krok 8:
Następnie łyżkę brązowego ciasta. Potem znowu łyżka bieli, łyżka brązu.
Krok 9:
Robimy więc 4-5 warstw - w zależności od pojemności formy. Aby było gdzie 3/4 wypełnione ciastem.
Krok 10:
Dla większego piękna przeszedłem wykałaczką przez warstwy ciasta-okazało się, że kwiat)
Krok 11:
Robimy to z całym ciastem, dopóki nie zużyjemy) wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Każdy piec inaczej, więc kontroluj proces. Praktyka pokazuje-wystarczy 30 minut!
Krok 12:
Oto nasze paski))
Krok 13:
Bardzo smaczne z mlekiem! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g