ciasto paluszki damskie ze skondensowanym mlekiem
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
1. W rondlu z grubym dnem podgrzej mleko i wprowadź wszystkie składniki: masło, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj i dodaj mąkę w częściach. Gdy grudka zacznie się tworzyć, dodaj jajka i dobrze ugniataj.
2. Przenieś do torby kulinarnej i wyciśnij paski na blachę do pieczenia, pozostawiając między nimi miejsce do podniesienia. Piec w 200 stopniach przez 15 minut.
3. Podczas pieczenia przygotowujemy warstwę. Wymieszaj tłustą śmietanę ze skondensowanym mlekiem.
4. Rozpuść mleczną czekoladę.
5. Wyjmujemy puste miejsca, gdy ostygną, układamy je na naczyniu, polewając kremem. Na wierzchu ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą. I wkładamy do lodówki do impregnacji na 5-8 godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g