nadziewana cukinia z mielonym mięsem i ryżem

ciekawy przepis na sezon cukinii. Proste i smaczne.
lanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 57 % 17 g
węglowodany 17 % 5 g
207 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Przede wszystkim ugotuj ryż i obierz naszą cukinię. Przecinamy w poprzek na "podkładki" o grubości około 2 cm. Oczyść nasiona i spłucz.
2. Jeśli masz kilka małych owoców, nie należy usuwać skórki, ale należy ją ciąć wzdłuż, aby uzyskać dwie "łodzie".
3. Zagotuj wodę (około 1,5 litra) (możesz użyć czajnika), włóż "podkładki" do rondla i zalej wrzącą wodą, aby były pokryte wodą. Pozostaw na 5 minut. Jest to konieczne, aby cukinia stała się miękka po upieczeniu.
4. Chcę pokazać bardzo prosty i wygodny sposób rozdrabniania cebuli. Aby to zrobić, potrzebujemy ostrego, najlepiej szerokiego noża i odrobiny zręczności.
5. Oczyszczamy więc cebulę z łuski i odcinamy górę. Trzymając niecięte dno, nacinamy żarówkę wzdłuż w odległości około 0,5 cm, ale nie do końca. W takim przypadku dno będzie służyć jako uchwyt.
6. Kładziemy żarówkę tak, aby nacięcia były pionowe, jak na zdjęciu. I nadal przecinamy cebulę, ale poziomo, dobrze trzymając spód ręką. Powinieneś dostać taką cebulę, pokrojoną pionowo i poziomo.
7. Sprawa pozostaje mała-pokrój cebulę w kostkę, ponownie dobrze trzymając się dna.
8. Jest to bardzo prosty i najmniej "płaczliwy" sposób rozdrabniania cebuli. Kiedy spróbujesz raz, będziesz się śmiać z tego, że wcześniej wydałeś tyle łez i nerwów na zwykłą żarówkę! :)
9. Cebula jest gotowa, teraz drobno posiekaj czosnek i trzy marchewki na drobnej tarce. Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek i wyślij tam cebulę z czosnkiem. Smażyć trochę i dodać marchewkę, smażyć do miękkości.
10. W międzyczasie wyjmujemy cukinię z wody i kładziemy na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar płynu.
11. A teraz zróbmy nadzienie. W głębokiej misce wymieszaj mięso mielone, ryż i smażone warzywa. Sól, pieprz do smaku.
12. Przykryj blachę do pieczenia folią i lekko posmaruj oliwą z oliwek lub olejem winogronowym (jeśli nie ma — możesz użyć warzyw). Układamy nasze "podkładki" na blasze do pieczenia. Napełnij mocno nadzieniem.
13. Dodaj pikantne zioła do śmietany i wymieszaj. Cukinię przykryć kwaśną śmietaną i odrobiną soli.
14. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
15. Trzy sery na grubej tarce.
16. Po 15 minutach wyjmujemy blachę do pieczenia i posypujemy każdą cukinię startym serem. Wysyłamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut, w zależności od wielkości "podkładek".
17. Możesz posypać danie serem natychmiast po kwaśnej śmietanie i wysłać do piekarnika na 30-40 minut, ale nie lubię zapiekanego sera i uważam, że w tej formie danie jest zarówno estetyczne, jak i smaczniejsze.
18. Po upływie czasu wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika. Cukinia łatwo odsunie się od folii. Danie jest idealne zarówno jako przystawka, jak i niezależne danie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal / 100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal / 100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal / 100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy