skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim ugotuj ryż i obierz naszą cukinię. Przecinamy w poprzek na "podkładki" o grubości około 2 cm. Oczyść nasiona i spłucz.
2. Jeśli masz kilka małych owoców, nie należy usuwać skórki, ale należy ją ciąć wzdłuż, aby uzyskać dwie "łodzie".
3. Zagotuj wodę (około 1,5 litra) (możesz użyć czajnika), włóż "podkładki" do rondla i zalej wrzącą wodą, aby były pokryte wodą. Pozostaw na 5 minut. Jest to konieczne, aby cukinia stała się miękka po upieczeniu.
4. Chcę pokazać bardzo prosty i wygodny sposób rozdrabniania cebuli. Aby to zrobić, potrzebujemy ostrego, najlepiej szerokiego noża i odrobiny zręczności.
5. Oczyszczamy więc cebulę z łuski i odcinamy górę. Trzymając niecięte dno, nacinamy żarówkę wzdłuż w odległości około 0,5 cm, ale nie do końca. W takim przypadku dno będzie służyć jako uchwyt.
6. Kładziemy żarówkę tak, aby nacięcia były pionowe, jak na zdjęciu. I nadal przecinamy cebulę, ale poziomo, dobrze trzymając spód ręką. Powinieneś dostać taką cebulę, pokrojoną pionowo i poziomo.
7. Sprawa pozostaje mała-pokrój cebulę w kostkę, ponownie dobrze trzymając się dna.
8. Jest to bardzo prosty i najmniej "płaczliwy" sposób rozdrabniania cebuli. Kiedy spróbujesz raz, będziesz się śmiać z tego, że wcześniej wydałeś tyle łez i nerwów na zwykłą żarówkę! :)
9. Cebula jest gotowa, teraz drobno posiekaj czosnek i trzy marchewki na drobnej tarce. Na patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek i wyślij tam cebulę z czosnkiem. Smażyć trochę i dodać marchewkę, smażyć do miękkości.
10. W międzyczasie wyjmujemy cukinię z wody i kładziemy na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar płynu.
11. A teraz zróbmy nadzienie. W głębokiej misce wymieszaj mięso mielone, ryż i smażone warzywa. Sól, pieprz do smaku.
12. Przykryj blachę do pieczenia folią i lekko posmaruj oliwą z oliwek lub olejem winogronowym (jeśli nie ma — możesz użyć warzyw). Układamy nasze "podkładki" na blasze do pieczenia. Napełnij mocno nadzieniem.
13. Dodaj pikantne zioła do śmietany i wymieszaj. Cukinię przykryć kwaśną śmietaną i odrobiną soli.
14. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
15. Trzy sery na grubej tarce.
16. Po 15 minutach wyjmujemy blachę do pieczenia i posypujemy każdą cukinię startym serem. Wysyłamy do piekarnika na kolejne 15-20 minut, w zależności od wielkości "podkładek".
17. Możesz posypać danie serem natychmiast po kwaśnej śmietanie i wysłać do piekarnika na 30-40 minut, ale nie lubię zapiekanego sera i uważam, że w tej formie danie jest zarówno estetyczne, jak i smaczniejsze.
18. Po upływie czasu wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika. Cukinia łatwo odsunie się od folii. Danie jest idealne zarówno jako przystawka, jak i niezależne danie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal / 100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal / 100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal / 100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g