skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój w paski. Następnie nawijamy paski ciasta na formy stożkowe, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut.
2. Krem gotuję w kuchence mikrofalowej:
- wybierz wygodny pojemnik, rozbij do niego jajka, wlej cukier, kakao, mąkę i skrobię;
- powoli wlej mleko, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek;
- umieść pojemnik w kuchence mikrofalowej i gotuj z największą mocą przez 5 minut (po każdej minucie wyjmujemy krem z kuchenki mikrofalowej i mieszamy trzepaczką, za każdym razem krem nabierze gęstszej konsystencji);
- dodaj zmiękczone masło do kremu, wymieszaj, przykryj folią spożywczą, pozostaw do całkowitego ostygnięcia;
- ubij schłodzoną śmietanę mikserem, masa stanie się przewiewna.
napełnij tubki kremem, posyp cukrem pudrem i podawaj!
oto takie piękno) miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g