Custard Puff tubes

najdelikatniejsze tubki z puszystym kremem czekoladowym! Przygotowanie takich ciast nie zajmie dużo czasu i wysiłku, ale wynik zachwyci bliskich. Na pewno wypróbuj przepis, warto!
NATUSIAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 40 % 22 g
węglowodany 51 % 28 g
331 kcal
IG: 14 / 43 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój w paski. Następnie nawijamy paski ciasta na formy stożkowe, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut.

2. Krem gotuję w kuchence mikrofalowej:

- wybierz wygodny pojemnik, rozbij do niego jajka, wlej cukier, kakao, mąkę i skrobię;

- powoli wlej mleko, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek;

- umieść pojemnik w kuchence mikrofalowej i gotuj z największą mocą przez 5 minut (po każdej minucie wyjmujemy krem z kuchenki mikrofalowej i mieszamy trzepaczką, za każdym razem krem nabierze gęstszej konsystencji);

- dodaj zmiękczone masło do kremu, wymieszaj, przykryj folią spożywczą, pozostaw do całkowitego ostygnięcia;

- ubij schłodzoną śmietanę mikserem, masa stanie się przewiewna.

napełnij tubki kremem, posyp cukrem pudrem i podawaj!

oto takie piękno) miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy