skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby przygotować ciasto na wirówkę, wlej wodę do naczynia i dodaj sól, mieszaj, aż kryształy soli się rozpuszczą. Następnie dodaj jajko i olej roślinny, wstrząśnij trzepaczką. Wprowadzamy mąkę, ugniatamy i odstawiamy ciasto podczas przygotowywania nadzienia.
2. Obierz ziemniaki i drobno posiekaj. Pieczarki kroimy w kostkę. Cebula jest bardzo drobno posiekana.
3. Na patelni smażyć cebulę przez 2 minuty, a następnie dodać do niej grzyby. Następnie wlej pokrojone ziemniaki na patelnię, sól i dodaj przyprawy do smaku. Gdy ziemniaki stały się miękkie, nasze nadzienie jest gotowe.
4. Rozwałkuj ciasto na przezroczystą, bardzo cienką warstwę i rozłóż nadzienie. Przekręć rolkę i ułóż spiralnie na blasze do pieczenia.
5. Gotuj na średnim ogniu w temperaturze 180 stopni, około 40 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g