Vertuta z grzybami

pyszne ciasto z chrupiącą skórką i delikatnym nadzieniem! Pyszny i obfity vertuta z ziemniakami i grzybami. Doskonałe połączenie produktów, nadaje potrawie niesamowity smak. Na obiad chciałem czegoś pysznego, ugotuj wertutę!
AlinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 4 % 1 g
węglowodany 82 % 23 g
118 kcal
IG: 39 / 0 / 61

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Aby przygotować ciasto na wirówkę, wlej wodę do naczynia i dodaj sól, mieszaj, aż kryształy soli się rozpuszczą. Następnie dodaj jajko i olej roślinny, wstrząśnij trzepaczką. Wprowadzamy mąkę, ugniatamy i odstawiamy ciasto podczas przygotowywania nadzienia.
2. Obierz ziemniaki i drobno posiekaj. Pieczarki kroimy w kostkę. Cebula jest bardzo drobno posiekana.
3. Na patelni smażyć cebulę przez 2 minuty, a następnie dodać do niej grzyby. Następnie wlej pokrojone ziemniaki na patelnię, sól i dodaj przyprawy do smaku. Gdy ziemniaki stały się miękkie, nasze nadzienie jest gotowe.
4. Rozwałkuj ciasto na przezroczystą, bardzo cienką warstwę i rozłóż nadzienie. Przekręć rolkę i ułóż spiralnie na blasze do pieczenia.
5. Gotuj na średnim ogniu w temperaturze 180 stopni, około 40 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy