skład / składniki
metoda gotowania
1. Najpierw przygotuj krem: wlej mleko do rondla z grubym dnem i podpal. Rozbijamy tam jajka i dodajemy wszystkie inne składniki, z wyjątkiem oleju. Wymieszaj, gdy zacznie gęstnieć, wyłącz ogień. Musisz poczekać, aż masa ostygnie. A następnie dodaj masło.
2. Wlej wodę do dużego rondla i zainstaluj mniejszy pojemnik na wierzchu, dodaj do niego miód i rozpuść. Wlej wszystkie pozostałe składniki. Wlej tyle mąki, aby ciasto stało się elastyczne i można je było rozwałkować.
3. Do glazury dzielimy mleczną czekoladę na plasterki i topimy, robię to w kuchence mikrofalowej.
4. Ciasto dzielimy na 8-10 części, w zależności od średnicy kształtu i zwijamy. Piec każde ciasto w 180 stopniach przez 4-5 minut.
5. rozłóż schłodzone ciasta na naczyniu i posmaruj kremem. Przykryj lukrem na wierzchu. Usuwamy na zimno przez około 6-8 godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g