skład / składniki
metoda gotowania
1. W łaźni wodnej podgrzej miód i wymieszaj go z sodą i proszkiem kakaowym. Gdy ostygnie, przesiej do niego mąkę. Rozłóż na powierzchni roboczej i ugniataj. Następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Przykryj folią, aby nie wyschła.
2. Gdy ciasto ostygnie, przygotuj krem. Wlej mleko do rondla z grubym dnem,podpal. Aby uniknąć grudek, mieszam mąkę i skrobię osobno z niewielką ilością mleka. Dodaj wanilinę, ubite jajko i cukier. Wlej całą tę mieszaninę do gorącego mleka i stale mieszaj drewnianą łyżką. Gdy zgęstnieje, wyłącz ogień i pozwól kremowi ostygnąć, a następnie dodaj olej.
3.Wlej mleko do małego pojemnika i podpal jak się zagotuje, wlej kakao i gotuj, aż zgęstnieje, gdy ostygnie, włóż masło i wymieszaj.
4. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Rozwałkuj i piecz w 180 stopniach przez około 10 minut.
5. Rozłóż ciasta na talerzu i posmaruj kremem.
pokrywamy górne ciasto glazurą i wysyłamy do lodówki do impregnacji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g