ciasto trzy czekoladowe z mascarpone

spektakularny, pyszny, piękny deser na wakacje. Ciasto trzy czekoladowe z mascarpone-pyszne, po prostu wspaniałe! Każdy słodki ząb doceni jego niesamowity smak. Jest bardzo aromatyczny, nasączony, słodki, różni się od wielu innych deserów i można go przygotować samodzielnie.
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 46 % 30 g
węglowodany 46 % 30 g
408 kcal
IG: 7 / 0 / 93

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

1. Jak zrobić ciasto trzy czekoladowe z mascarpone?
przygotuj bazę do ciasta. Weź jajka, rozbij je do miski (wskazane jest, aby wcześniej wyjąć jajka z lodówki, aby miały temperaturę pokojową), dodaj piasek i ubij, aż powstanie bujna piana. Oddzielnie przesiej mąkę z kakao i włóż Części do ciasta. Wszystko ubijamy jeszcze raz.
piec ciasto biszkoptowe w rozłącznej, natłuszczonej formie, w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. 

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !


2. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie stabilna. Dodaj ser (mascarpone, również w temperaturze pokojowej ) i kontynuuj ubijanie. Powstałą masę rozprowadzamy w trzech naczyniach i wkładamy do lodówki.

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.


3. Na ciasto czekoladowe rozpuść ciemną czekoladę w kuchence mikrofalowej, dodaj rozcieńczoną żelatynę. Wymieszaj z jedną częścią śmietany.

4. Schłodzone ciasto biszkoptowe wkładamy do dzielonej formy i posypujemy koniakiem. Rozłóż mus z ciemną czekoladą na wierzchu i włóż do lodówki.

5. To samo robimy z mleczną i białą czekoladą. Rozprowadzamy w formie i ponownie usuwamy lodówkę na kilka godzin. Aż żelatyna stwardnieje.
Udekoruj ciasto według własnych upodobań: kawałkami czekolady, rozdrobnioną czekoladą. możesz użyć cukierków lub pianek, świeżych jagód itp. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy