skład / składniki
metoda gotowania
1. Jak zrobić ciasto trzy czekoladowe z mascarpone?
przygotuj bazę do ciasta. Weź jajka, rozbij je do miski (wskazane jest, aby wcześniej wyjąć jajka z lodówki, aby miały temperaturę pokojową), dodaj piasek i ubij, aż powstanie bujna piana. Oddzielnie przesiej mąkę z kakao i włóż Części do ciasta. Wszystko ubijamy jeszcze raz.
piec ciasto biszkoptowe w rozłącznej, natłuszczonej formie, w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
2. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie stabilna. Dodaj ser (mascarpone, również w temperaturze pokojowej ) i kontynuuj ubijanie. Powstałą masę rozprowadzamy w trzech naczyniach i wkładamy do lodówki.
jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.
3. Na ciasto czekoladowe rozpuść ciemną czekoladę w kuchence mikrofalowej, dodaj rozcieńczoną żelatynę. Wymieszaj z jedną częścią śmietany.
4. Schłodzone ciasto biszkoptowe wkładamy do dzielonej formy i posypujemy koniakiem. Rozłóż mus z ciemną czekoladą na wierzchu i włóż do lodówki.
5. To samo robimy z mleczną i białą czekoladą. Rozprowadzamy w formie i ponownie usuwamy lodówkę na kilka godzin. Aż żelatyna stwardnieje.
Udekoruj ciasto według własnych upodobań: kawałkami czekolady, rozdrobnioną czekoladą. możesz użyć cukierków lub pianek, świeżych jagód itp. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g