skład / składniki
metoda gotowania
1. Podstawa ciasta jest bardzo łatwa do przygotowania. Za pomocą blendera nie bardzo drobno zmiel kruche ciasteczka. Dodaj stopione masło i wymieszaj. Przenosimy okruchy piasku do dzielonej formy i ubijamy szpatułką w równą warstwę. Następnie włóż do lodówki.
2. Krem podgrzewamy, bierzemy niewielką ilość i rozpuszczamy w nim agar-agar. Wlać mieszaninę do reszty śmietany, doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia. Po ostygnięciu ubij powstałą mieszaninę z dodatkiem cukru. Bitą śmietanę dzielimy na trzy różne pojemniki.
3. Rozpuszczoną gorzką czekoladę mieszamy z jedną częścią śmietany, po czym dodajemy jedną trzecią mascarpone i ubijamy. Powstałą mieszaninę rozprowadzamy na podstawie, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki.
4. Następnie rozpuść mleko, dodając śmietanę do swojej części, wymieszaj. Połóż połowę pozostałego mascarpone, ubij. Rozłóż warstwę na poprzedniej, która powinna być całkowicie zamrożona. Usuwamy przyszłe ciasto w lodówce, aż ta warstwa całkowicie stwardnieje.
5. Rozpuść białą czekoladę, wymieszaj z pozostałą śmietaną i mascarpone. Tworzymy ostatnią warstwę i ponownie wkładamy ciasto do lodówki.
6. Udekoruj gotowe ciasto proszkiem kakaowym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal / 100g