ciasto trzy czekoladowe z agarem agarowym

nieważki zwiewny deser z bitej śmietany! Piękno ciasta polega na tym, że nie wymaga pieczenia. Piaskowa baza i mus zwiewny-ten deser to rajska rozkosz!
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 55 % 35 g
węglowodany 39 % 25 g
467 kcal
IG: 12 / 28 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

1. Podstawa ciasta jest bardzo łatwa do przygotowania. Za pomocą blendera nie bardzo drobno zmiel kruche ciasteczka. Dodaj stopione masło i wymieszaj. Przenosimy okruchy piasku do dzielonej formy i ubijamy szpatułką w równą warstwę. Następnie włóż do lodówki.

2. Krem podgrzewamy, bierzemy niewielką ilość i rozpuszczamy w nim agar-agar. Wlać mieszaninę do reszty śmietany, doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia. Po ostygnięciu ubij powstałą mieszaninę z dodatkiem cukru. Bitą śmietanę dzielimy na trzy różne pojemniki.

3. Rozpuszczoną gorzką czekoladę mieszamy z jedną częścią śmietany, po czym dodajemy jedną trzecią mascarpone i ubijamy. Powstałą mieszaninę rozprowadzamy na podstawie, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki.

4. Następnie rozpuść mleko, dodając śmietanę do swojej części, wymieszaj. Połóż połowę pozostałego mascarpone, ubij. Rozłóż warstwę na poprzedniej, która powinna być całkowicie zamrożona. Usuwamy przyszłe ciasto w lodówce, aż ta warstwa całkowicie stwardnieje.

5. Rozpuść białą czekoladę, wymieszaj z pozostałą śmietaną i mascarpone. Tworzymy ostatnią warstwę i ponownie wkładamy ciasto do lodówki.

6. Udekoruj gotowe ciasto proszkiem kakaowym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal / 100g

Podobne przepisy