skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotuj bazę biszkoptową na całe ciasto:
ubij jajka z cukrem mikserem w głębokiej misce.
dodaj miękkie masło, kakao i wanilinę. Przesiej mąkę przez sito z proszkiem do pieczenia. Włóż do ciasta i kontynuuj ubijanie. Wlej do formy, spłaszcz ciasto szpatułką i włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
2. W przypadku musu ubij śmietanę, aż będzie stabilna.
3. Podziel śmietanę na 3 równe części. Podgrzej gorzką czekoladę. Dodaj do śmietany, wlej brandy i zmiękczone masło. A ostatnim składnikiem jest żelatyna rozcieńczona wcześniej zgodnie z instrukcjami. Mus biały i mleczny, przygotowywany w ten sam sposób.
4. Rozłóż biszkopt w formie. Posyp brandy i zalej musem z gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki, aby zestalić żelatynę. Kolejną warstwą ciasta jest mus z mlecznej czekolady, wysyłamy również do lodówki w celu zestalenia. I ostatnia, górna warstwa to mus z białej czekolady. Pozostaw w lodówce na kilka godzin. Posyp ciasto do dekoracji proszkiem kakaowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Brandy - 225 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g

