skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Robienie ciasta kruchego. W połowie mąki z cukrem i proszkiem do pieczenia kroimy zimne masło w kostkę. Pocieramy go rękami. Następnie dodaj żółtka i dodaj mąkę, zagniataj ciasto.
Krok 2:
Ciasto dzieli się na 4 bułki. Wkładamy je do lodówki na pół godziny.
Krok 3:
Gotuj na razie krem. Dodaj skrobię, cukier i żółtka do zimnego mleka. Wszystko wymieszaj i podpal. Ciągle mieszając gotuj śmietanę, aż zgęstnieje.
Krok 4:
Usuń gotowy krem z ognia. Natychmiast dodałem posiekane masło. Dobrze wymieszała.
Krok 5:
Przykryj krem folią w kontakcie i usuń na zimno. Można umieścić w zimnej wodzie.
Krok 6:
Teraz bierzemy nasze białka i ubijamy je, a następnie dodajemy cukier i ubijamy do szczytów.
Krok 7:
Weź nasze ciasto, jedną część. Rozgrzej piekarnik do 180 gr. Natychmiast rozwałkuj na papierze przez folię o wymiarach 23 na 23 cm. i posmaruj go białkiem na wierzchu. I posyp orzechami. Miałem migdały w płatkach. Możesz dowolnie, na przykład orzeszki ziemne.
Krok 8:
Piecz przez 15 minut. Zmniejsz piekarnik do 160gr. Robimy to samo z innym ciastem. Powinniśmy mieć 4 ciasta.
Krok 9:
Dzielimy nasz krem na 5 części. Bierzemy jedno ciasto, kładziemy je na arkuszu lub desce. I posmaruj kremem.
Krok 10:
Rozłóż następny na górze i zrób to samo. Na wierzch posmaruj kremem i posyp orzechami. Boki też można posmarować, ale nie miałem już wystarczającej ilości kremu. Więc włóż nasze ciasto do lodówki na noc. A rano możesz pokroić na kawałki. Smacznego.
Krok 11:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g