kruche ciasto Królewskie z kremem

to najsmaczniejsze ciasto! On jest naprawdę królewski. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach! Naprawdę podobało mi się to ciasto. Nigdy nie jadłam tak delikatnego ciasta. Gorąco polecam.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 33 % 22 g
węglowodany 58 % 38 g
372 kcal
IG: 8 / 3 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Robienie ciasta kruchego. W połowie mąki z cukrem i proszkiem do pieczenia kroimy zimne masło w kostkę. Pocieramy go rękami. Następnie dodaj żółtka i dodaj mąkę, zagniataj ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto dzieli się na 4 bułki. Wkładamy je do lodówki na pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj na razie krem. Dodaj skrobię, cukier i żółtka do zimnego mleka. Wszystko wymieszaj i podpal. Ciągle mieszając gotuj śmietanę, aż zgęstnieje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Usuń gotowy krem z ognia. Natychmiast dodałem posiekane masło. Dobrze wymieszała.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj krem folią w kontakcie i usuń na zimno. Można umieścić w zimnej wodzie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz bierzemy nasze białka i ubijamy je, a następnie dodajemy cukier i ubijamy do szczytów.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź nasze ciasto, jedną część. Rozgrzej piekarnik do 180 gr. Natychmiast rozwałkuj na papierze przez folię o wymiarach 23 na 23 cm. i posmaruj go białkiem na wierzchu. I posyp orzechami. Miałem migdały w płatkach. Możesz dowolnie, na przykład orzeszki ziemne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz przez 15 minut. Zmniejsz piekarnik do 160gr. Robimy to samo z innym ciastem. Powinniśmy mieć 4 ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dzielimy nasz krem na 5 części. Bierzemy jedno ciasto, kładziemy je na arkuszu lub desce. I posmaruj kremem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż następny na górze i zrób to samo. Na wierzch posmaruj kremem i posyp orzechami. Boki też można posmarować, ale nie miałem już wystarczającej ilości kremu. Więc włóż nasze ciasto do lodówki na noc. A rano możesz pokroić na kawałki. Smacznego.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g

Podobne przepisy