babeczka marchewkowo-cytrusowa

elegancki i niedrogi! Cytrusowa nuta, a sam jak słońce! Przygotowanie jest proste i szybkie, smak jest delikatny. Możesz fantazjować z wypełniaczem / orzechy, jabłko, banan, gruszka, kandyzowane owoce, pomarańcza /.Dodaj cynamon lub inne ulubione przyprawy, w zależności od tego smak się zmieni.Ważne: - podczas wymiany wypełniaczy zachowaj ich wagę i nie zmieniaj podstawy przepisu! Pieczę w formie 16 * 33 Wysokość 4cm-okazała się idealna. I smaczne, zdrowe i niedrogie, ale jak apetyczne!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 66 % 37 g
297 kcal
IG: 5 / 16 / 78

metoda gotowania

czas gotowania: 28 min

przepisy na babeczki z marchewką są liczne! Marchewki są zawsze w domu, są dostępne dla wszystkich, ale nie są kochane przez wszystkich. W tej babeczce zjada się ją z przyjemnością.
1 masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową / wyjmij je wcześniej/.
włącz piekarnik na 180 stopni, nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym.
2 zetrzyj marchewki na średniej tarce. Skórka na drobnej. Opłucz rodzynki i osusz.
3 dodaj proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową do przesianej mąki.
4 dodaj cukier waniliowy i cukier granulowany do miękkiego masła, zmiel na puszystość.
5 ubij jajka mikserem z dużą prędkością i połącz je ze startym masłem,
dodaj skórkę, olej roślinny, miód, mak, rodzynki.
6 mieszaj marchewki i stopniowo mąkę. Ciasto powinno być jak gęsta śmietana.
7 ciasto wlać do przygotowanej formy i posypać wierzch sezamem, piec 28 minut na rumieniec, sprawdzić
gotowość wykałaczką / jeśli jest sucha-upieczona/.
8 wyłącz piekarnik i ostrożnie otwórz drzwiczki przez 7-10 minut, a następnie wyjmij i
pozostaw w formie do ostygnięcia lub w razie potrzeby.
9 jeśli nadal jest gorący, Przenieś z formy na serwetkę. Możesz jeść natychmiast, schłodzone
też będzie pyszny. Smacznego !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy