Jesienne ciasto z dyni z pomarańczą

proste pachnące jesienne ciasto z dyni i pomarańczy.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 63 % 34 g
287 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto: ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą białą masę przez około 7-10 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny. Mieszaj, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj szczyptę soli, dodaj mąkę i proszek do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj drobno startą dynię, skórkę pomarańczową i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel ciasto na dwie równe części i włóż do formy wyłożonej pergaminem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w piekarniku przez 25-30 minut, w temperaturze 180 stopni. Gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem. Schłodzić ciasta. Moczyć przez kilka godzin. Zawiń każdy osobno w folię. Włóż do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Krem: śmietanę należy wcześniej wrzucić do durszlaka. Wyłóż naturalną szmatkę lub gazę w kilku warstwach i ułóż śmietanę. Wytrzymaj noc w lodówce, a otrzymasz gęstą, gęstą masę. Dodaj cukier, wymieszaj. Pozostaw na kilka minut, aż cukier się rozpuści.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Syrop pomarańczowy: wyciśnij sok z jednej pomarańczy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj 3 łyżki cukru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść patelnię na kuchence, ciągle mieszając gotuj na małym ogniu przez 8-10 minut, aż syrop będzie konsystencją płynnego miodu. Całkowicie ostudź syrop, a następnie wstaw do lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej schłodzony syrop w trzech do czterech dawkach do śmietany, ciągle mieszając.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Powstał pyszny krem śmietankowo-pomarańczowy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odciąć z ciast powstałe podczas pieczenia & quot; czapki & quot;.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zetrzyj wycięte blaty na grubej tarce. To będzie bułka tarta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ciasto: połóż pierwsze ciasto na talerzu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż połowę kremu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przykryj drugim ciastem, nie naciskaj!

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Całkowicie posmaruj ciasto drugą połową kremu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Posyp okruchami. Włóż ciasto do lodówki na 4-5 godzin.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Udekoruj według uznania. Możesz ułożyć pomarańczowe pierścienie na wierzchu ciasta i posypać boki okruchami.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Oto takie ciasto w przekroju.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy