calzone z szynką

Włoskie Calzone jest dokładnie tym, czego warto spróbować! Nasza rodzina bardzo lubi pizzę, w każdy weekend jest na naszym stole) ale jakoś chciałem zmian i postanowiłem spróbować czegoś nowego. Mój wybór padł na calzone, danie kuchni włoskiej, przygotowywane przez calzone na zasadzie pizzy. Jednym słowem spróbuj, Bardzo mi się podobało!
Eliza HelgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 13 g
tłuszcze 18 % 9 g
węglowodany 57 % 29 g
236 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Wyciśnij mozzarellę z solanki, pokrój w kostkę. Twardy ser kroimy na talerze tak cienkie, jak to możliwe (najlepiej półprzezroczyste talerze).

2. Pieczarki myjemy, suszymy, kroimy w bardzo, bardzo cienkie plasterki.

3. Ciasto rozwałkować na cienką warstwę, nadać Okrągły kształt.

4. Połowę koła smarujemy pastą pomidorową, cofamy się o 1 cm wzdłuż krawędzi (zostawiamy część makaronu, przyda nam się na końcu, około 1 łyżki.łyżka), posypujemy solą, rozprowadzamy mozzarellę, na wierzchu szynkę, posypujemy oregano, układamy pieczarki i pokrywamy płytkami twardego sera.

5. Składamy calzone na pół, dociskamy krawędzie palcami (okazuje się, że wygląda jak duży cheburek;), smarujemy powierzchnię pozostałą pastą pomidorową.

6. Piec calzone na kamieniu do pizzy lub na blasze do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 15 minut (nie przejmuj się, jeśli calzone puchnie podczas pieczenia, to normalne, po wyjęciu z piekarnika wszystko spadnie i będzie wyglądać bardzo apetycznie).

podajemy na stole na gorąco, jemy poprawnie-bez sztućców))

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Oregano suszone - 306   kcal/100g
  • Oregano - 306   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Ciasto - 289   kcal/100g

Podobne przepisy