plamiak w folii

ugotuj rybę w piekarniku prawidłowo i smacznie! Wcześniej nie pieczyłem ryby często, wynik nie spełniał oczekiwań. A teraz, metodą prób i błędów, nauczyłem się robić to dobrze i wszystko okazuje się idealne. Ujawniam swoje sekrety, gotuj ze mną!
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 100 % 19 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
90 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

plamiak jest czyszczony z łusek, odcinamy głowę, oczyszczamy wnętrze. Dokładnie umyj tuszę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, posyp przyprawą do ryb po obu stronach, Wyślij do lodówki do marynowania na godzinę.

po określonym czasie obieramy czosnek, wyciskamy przez prasę, smarujemy wnętrze tuszy, solimy, układamy gałązkę pietruszki i koperku. Powierzchnia ryby jest również solona, lekko nasmarowana olejem roślinnym.

rozłóż przygotowany plamiak na folii, połóż na nim plasterki cytryny, zawiń folię i umieść paczkę w naczyniu do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut, po czym otwieramy folię, usuwamy cytrynę i pieczemy przez kolejne 10 minut, aby powstała apetyczna złota skorupa.

podawaj plamiaka na talerzu, dekorując ziołami i plasterkami cytryny.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Plamiak - 90   kcal/100g

Podobne przepisy