skład / składniki
metoda gotowania
plamiak jest czyszczony z łusek, odcinamy głowę, oczyszczamy wnętrze. Dokładnie umyj tuszę pod bieżącą wodą, osusz ręcznikami papierowymi, posyp przyprawą do ryb po obu stronach, Wyślij do lodówki do marynowania na godzinę.
po określonym czasie obieramy czosnek, wyciskamy przez prasę, smarujemy wnętrze tuszy, solimy, układamy gałązkę pietruszki i koperku. Powierzchnia ryby jest również solona, lekko nasmarowana olejem roślinnym.
rozłóż przygotowany plamiak na folii, połóż na nim plasterki cytryny, zawiń folię i umieść paczkę w naczyniu do pieczenia. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 15 minut, po czym otwieramy folię, usuwamy cytrynę i pieczemy przez kolejne 10 minut, aby powstała apetyczna złota skorupa.
podawaj plamiaka na talerzu, dekorując ziołami i plasterkami cytryny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Plamiak - 90 kcal/100g