Charlotte z jabłkami prosta

bardzo smaczne i szybkie! Spróbuj! Spodoba się wszystkim! Uwielbiam to ciasto od dzieciństwa!
Goloda-NetAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 85 % 35 g
180 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

ubij jajka w pianę z cukrem przez 2 minuty, dodaj sodę + ocet, mąkę, drobno posiekane jabłka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, włóż ciasto do formy, piecz w piekarniku przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby posyp gotowe ciasto cukrem pudrem

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy