Burek z mięsem

Burek jest pyszny i łatwy do przygotowania.
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 31 % 13 g
węglowodany 50 % 21 g
237 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie ciasta. Rozbij jedno jajko, dodaj 2 gramy soli i wlej 300 mililitrów wody. Mieszać. Dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy ciasto jest zaparzone, przygotuj nadzienie. Drobno posiekaj cebulę i wymieszaj z mielonym mięsem. Sól, pieprz, dodaj tymianek, wodę 50 mililitrów i dobrze wymieszaj. Wkładamy do lodówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel ciasto na ćwiartki i zwiń w długie wiązki o grubości 1, 2 milimetra. Posmaruj roztopionym masłem i zwiń w bułki. Wkładamy do lodówki na godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmujemy z lodówki i zwijamy, również o grubości 1, 2 milimetra. Rozłóż mięso mielone na całym cieście, pozostawiając puste odległe i jedno skrajne krawędzie. Posmaruj krawędzie mieszanką śmietany i żółtka. Zwiń w rolkę, a następnie "ślimak". Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy "Burek" mieszanką śmietanową i posypujemy zirą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Na razie wszystkim i smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy