skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta. Rozbij jedno jajko, dodaj 2 gramy soli i wlej 300 mililitrów wody. Mieszać. Dodaj mąkę i zagniataj ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę
Krok 2:
Gdy ciasto jest zaparzone, przygotuj nadzienie. Drobno posiekaj cebulę i wymieszaj z mielonym mięsem. Sól, pieprz, dodaj tymianek, wodę 50 mililitrów i dobrze wymieszaj. Wkładamy do lodówki.
Krok 3:
Podziel ciasto na ćwiartki i zwiń w długie wiązki o grubości 1, 2 milimetra. Posmaruj roztopionym masłem i zwiń w bułki. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 4:
Wyjmujemy z lodówki i zwijamy, również o grubości 1, 2 milimetra. Rozłóż mięso mielone na całym cieście, pozostawiając puste odległe i jedno skrajne krawędzie. Posmaruj krawędzie mieszanką śmietany i żółtka. Zwiń w rolkę, a następnie "ślimak". Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy "Burek" mieszanką śmietanową i posypujemy zirą.
Krok 5:
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50 minut. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Na razie wszystkim i smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g