babeczki czekoladowe z twarogiem

miękkie babeczki czekoladowe z nadzieniem twarogowym. Doskonałe okazały się babeczki-porowate, przewiewne i czekoladowe-preshokoladowe. Możesz dodać kawałki czekolady (żaroodporne lub zwykłe) do ciasta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 9 g
tłuszcze 24 % 12 g
węglowodany 58 % 29 g
266 kcal
IG: 7 / 3 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ciasto. Roztop masło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść czekoladę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj czekoladę i stopione masło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kakao, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj cukier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jajko i białko. Mieszaj mikserem na średniej prędkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wprowadź kefir. Ubić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i stopniowo wprowadzaj do ciasta. Ubij wszystko, aż będzie gładkie i pozostaw na 10-15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Farsz. Zmiel twaróg, aż będzie gładki z żółtkiem i cukrem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połącz twaróg z żółtkiem i cukrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zmiel do uzyskania gładkości.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto włożyć do foremek na muffinki na 2/3 wysokości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Nadzienie można dodać od razu, ale od dawna używam tej sztuczki: aby nadzienie nie rozprzestrzeniało się podczas wyrastania ciasta, najpierw wkładam babeczki do ciepłego piekarnika na 3-5 minut. Ciasto unosi się, wygładza, ale pozostaje miękkie. Następnie układam nadzienie, nie spada, ale też się nie rozprzestrzenia. W ten sposób możesz uzyskać schludne i piękne babeczki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż 2 łyżeczki na środku. nadzienie twarogowe. Piec około 25 minut w 180°C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy