babeczki owsiane z twarogiem i gruszką

pachnące jesienne wypieki. Jesień powinna być pyszna). Piekłem i nie spodziewałem się, że będzie tak smaczny. Zdecydowanie będę piec jeszcze raz.
PolochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 46 % 17 g
177 kcal
IG: 13 / 69 / 19

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

ta jesień jest obfita w gruszki. A oto bardzo prosty, ale absolutnie niesamowity przepis na zapiekankę z ciasta. Aromatyczny, łagodny, o uroczym smaku. Myślę, że spodoba się wszystkim.

więc. Ubij 2 jajka widelcem ze szczyptą soli. Dodaj twaróg i płatki owsiane, proszek do pieczenia i cukier. Dobrze wymieszaj i odstaw na 30 minut.

weź pod uwagę, że sukces pieczenia zależy w dużej mierze od wybranych potraw. Twarożek lepiej kupować w brykietach o zawartości tłuszczu co najmniej 5%. Jest bardziej jednorodny i łatwiej miesza się z innymi składnikami. Jeśli wolisz produkty z rynku, Wybierz również tłusty twaróg. Powinien być nie tylko tłusty, ale także umiarkowanie wilgotny i miękki, bez ziaren. Płatki owsiane różnią się również właściwościami jakościowymi. Jeśli masz grube płatki, które gotują się przez długi czas, radzę je wstępnie zmielić w blenderze. Dzięki temu łatwiej będzie im wchłonąć wilgoć z masy twarogowo-jajecznej.

po 30 minutach pokrój w kostkę 1 dużą gruszkę i wymieszaj z ciastem. Nasmaruj foremki olejem i napełnij ciastem po brzegi.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

włóż do piekarnika babeczki twarogowo-owsiane na około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

następnie sprawdź, czy babeczki są gotowe za pomocą drewnianego szpikulca. Jeśli ciasto nie pozostanie na szpikulcu podczas przekłuwania, babeczki są gotowe. Bardzo proste i bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy