filet z kaczki z sosem borówkowym

pyszne, aromatyczne mięso ze słodko-kwaśnym sosem borówkowym! Prawidłowo ugotowany filet z kaczki powinien być smażony, chrupiący i delikatny, różowy miąższ w środku. Nasączone marynatą i przyprawami mięso jest bardzo miękkie i soczyste.
GeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 12 g
tłuszcze 40 % 17 g
węglowodany 31 % 13 g
264 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Przygotuj marynatę, w tym celu wymieszaj miód z musztardą.
2. Umyj i lekko osusz filet z kaczki. Pocieramy marynatą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
3. Wstępnie Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Rozłóż piersi w naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym, przykryj folią i gotuj przez pół godziny.
4. W naczyniu, w którym gotowano kaczkę, układamy umytą borówkę brusznicę. Gdy jagody staną się miękkie, napełnij je winem. Sos trzeba trochę ugasić. Następnie dodaj miód i pozwól masie zgęstnieć.
5. Pokrój filety na porcje i polej gotowym sosem borówkowym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g
  • Filet z kaczki - 264   kcal/100g

Podobne przepisy