filet z kaczki z sosem borówkowym
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Przygotuj marynatę, w tym celu wymieszaj miód z musztardą.
2. Umyj i lekko osusz filet z kaczki. Pocieramy marynatą, dodajemy sól i pieprz do smaku. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
3. Wstępnie Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Rozłóż piersi w naczyniu do pieczenia wysmarowanym olejem roślinnym, przykryj folią i gotuj przez pół godziny.
4. W naczyniu, w którym gotowano kaczkę, układamy umytą borówkę brusznicę. Gdy jagody staną się miękkie, napełnij je winem. Sos trzeba trochę ugasić. Następnie dodaj miód i pozwól masie zgęstnieć.
5. Pokrój filety na porcje i polej gotowym sosem borówkowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g
- Filet z kaczki - 264 kcal/100g