skład / składniki
metoda gotowania
zacznij gotować:
- cebulę obrać, pokroić w półpierścienie, smażyć na oliwie z oliwek, aż będzie przezroczysta;
- mięso mielone ułożyć na cebuli, rozgnieść widelcem, dodać sól i włoskie zioła, smażyć przez 5 minut;
- następnie nałóż sos pomidorowy na mięso mielone, wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut;
- masło włożyć do rondla, rozpuścić na ogniu, wsypać mąkę, wymieszać;
- wlej mleko do powstałej masy w częściach, za każdym razem dobrze mieszając masę trzepaczką;
- do gotowego białego sosu dodaj sól i szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej, gotuj, aż zgęstnieje;
- makaron ugotować do miękkości, wrzucić do durszlaka;
- pokrój ser tak cienko, jak to możliwe;
- umieść składniki warstwami w naczyniu do pieczenia: makaron, ser, biały sos, mięso mielone, w ten sposób zbierz całą lasagne. Najważniejsze, że górna warstwa to ser;
- piecz naczynie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez godzinę.
podawaj na gorąco, smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Rożki Makaronowe - 329 kcal/100g