lasagne z rożkami makaronowymi

obfite danie dla miłośników makaronu-leniwa lasagne! Makaron z mielonym mięsem można ugotować w nietypowy sposób, więc masz leniwą lasagne! Z pewnością spróbuj gotować, krewni docenią twoje wysiłki!
LubawaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 42 % 18 g
węglowodany 40 % 17 g
259 kcal
IG: 13 / 81 / 6

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

zacznij gotować:

- cebulę obrać, pokroić w półpierścienie, smażyć na oliwie z oliwek, aż będzie przezroczysta;

- mięso mielone ułożyć na cebuli, rozgnieść widelcem, dodać sól i włoskie zioła, smażyć przez 5 minut;

- następnie nałóż sos pomidorowy na mięso mielone, wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 15 minut;

- masło włożyć do rondla, rozpuścić na ogniu, wsypać mąkę, wymieszać;

- wlej mleko do powstałej masy w częściach, za każdym razem dobrze mieszając masę trzepaczką;

- do gotowego białego sosu dodaj sól i szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej, gotuj, aż zgęstnieje;

- makaron ugotować do miękkości, wrzucić do durszlaka;

- pokrój ser tak cienko, jak to możliwe;

- umieść składniki warstwami w naczyniu do pieczenia: makaron, ser, biały sos, mięso mielone, w ten sposób zbierz całą lasagne. Najważniejsze, że górna warstwa to ser;

- piecz naczynie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez godzinę.

podawaj na gorąco, smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Rożki Makaronowe - 329   kcal/100g

Podobne przepisy