skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić ciasta drożdżowe z dżemem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Do nadzienia możesz wziąć dowolny dżem, ale zawsze gruby, aby nie wypływał z ciast podczas pieczenia.
Krok 2:

Aby zrobić ciasto drożdżowe, weź przestronną głęboką miskę. Wlej do niego sól, cukier i suche drożdże.
Krok 3:

Napełnij ciepłym mlekiem i wymieszaj.
Krok 4:

Dodaj trochę mąki, aby ciasto było trochę gęste. Wymieszaj, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 15-30 minut.
Krok 5:

Drożdże aktywnie włączą się do pracy, a ciasto zacznie fermentować. Wymieszaj ją.
Krok 6:

Rozbij jajka do miski i dodaj stopione masło. I znowu wszystko wymieszaj.
Krok 7:

Stopniowo wlewaj przesianą mąkę do miski i zagniataj ciasto. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta.
Krok 8:

Ciasto drożdżowe jest miękkie i plastyczne. Aby nie pobierała nadmiaru mąki, pod koniec ugniatania posmaruj ręce olejem roślinnym i ugniataj ciasto rękami. Pozostaw gotowe ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Przykryj miskę ręcznikiem.
Krok 9:

W cieple ciasto pasuje dobrze i szybko. Obmyj go. Powtórz proces jeszcze raz.
Krok 10:

W przypadku pasztecików pokrój ciasto na małe kawałki. Z każdego kawałka uformuj tortillę i ułóż trochę gęstego dżemu. Ściśnij krawędzie i uformuj placek.
Krok 11:

Ułóż przygotowane placki na blasze wyłożonej pergaminem. Pozwól pasztecikom leżeć przez 10-15 minut. Następnie posmaruj je żółtkiem i włóż do piekarnika, wstępnie rozgrzanego do 180 stopni, na 20-25 minut.
Krok 12:

Gotowe paszteciki będą miały apetyczny złoty kolor. Wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj.
Krok 13:

Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g




