placki z dżemem w piekarniku z ciasta drożdżowego

bardzo apetyczny, rumiany, bujny, zwiewny! Ciasta drożdżowe z dżemem w piekarniku będą wymagały dużo czasu, ale warto! Możesz użyć dowolnego dżemu do nadzienia. Najważniejsze jest to, że nie jest zbyt płynny i nie wycieka podczas pieczenia.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 77 % 46 g
268 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasta drożdżowe z dżemem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Do nadzienia możesz wziąć dowolny dżem, ale zawsze gruby, aby nie wypływał z ciast podczas pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto drożdżowe, weź przestronną głęboką miskę. Wlej do niego sól, cukier i suche drożdże.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij ciepłym mlekiem i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trochę mąki, aby ciasto było trochę gęste. Wymieszaj, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 15-30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drożdże aktywnie włączą się do pracy, a ciasto zacznie fermentować. Wymieszaj ją.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij jajka do miski i dodaj stopione masło. I znowu wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stopniowo wlewaj przesianą mąkę do miski i zagniataj ciasto. Skoncentruj się na konsystencji gotowego ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto drożdżowe jest miękkie i plastyczne. Aby nie pobierała nadmiaru mąki, pod koniec ugniatania posmaruj ręce olejem roślinnym i ugniataj ciasto rękami. Pozostaw gotowe ciasto w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Przykryj miskę ręcznikiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W cieple ciasto pasuje dobrze i szybko. Obmyj go. Powtórz proces jeszcze raz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku pasztecików pokrój ciasto na małe kawałki. Z każdego kawałka uformuj tortillę i ułóż trochę gęstego dżemu. Ściśnij krawędzie i uformuj placek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż przygotowane placki na blasze wyłożonej pergaminem. Pozwól pasztecikom leżeć przez 10-15 minut. Następnie posmaruj je żółtkiem i włóż do piekarnika, wstępnie rozgrzanego do 180 stopni, na 20-25 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe paszteciki będą miały apetyczny złoty kolor. Wyjmij je z piekarnika, ostudź trochę i poczęstuj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy