skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj truskawki, mąkę, cukier, jajka, olej słonecznikowy i wrzącą wodę.
Krok 2:
Wymieszaj jajka z cukrem.
Krok 3:
Dobrze ubij miksturę widelcem, mikserem lub trzepaczką, aż pojawi się piana.
Krok 4:
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Wlej kilka łyżek oleju słonecznikowego do szklanki, zalej je taką samą ilością wrzącej wody i wlej powstałą mieszaninę do ciasta. Odstaw ciasto na chwilę.
Krok 6:
Wyłóż naczynie do pieczenia papierem do pieczenia i wlej ciasto.
Krok 7:
Na wierzch ułóż przekrojone na pół truskawki. Potem utoną. Piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 8:
Ciasto lekko ostudzić i pokroić.
Krok 9:
Zaproś wszystkich na herbatę z ciastem Truskawkowym!
proste ciasto biszkoptowe jest stale poszukiwane z różnymi wypełniaczami: owocami, jagodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g