skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty
Krok 2:
Nasmaruj formę olejem i posyp mąką lub semoliną. Zamiast prostokątnego (mam go o wymiarach 30x21 cm), oczywiście nadaje się również okrągły o średnicy 24-26 cm.
Krok 3:
Rozbij jajka do miski, dodaj cukier, sól, wanilinę. Lekko ubij trzepaczką, aby cukier się rozpuścił.
Krok 4:
Następnie dodaj śmietanę i sodę gaszoną octem do mieszanki jajecznej.
Krok 5:
Przesiej mąkę do powstałej mieszanki.
Krok 6:
Zagniataj ciasto. Konsystencja powinna być podobna do gęstej śmietany
Krok 7:
Wlej ciasto do przygotowanej formy.
Krok 8:
A teraz zajmijmy się układaniem porzeczek na powierzchni ciasta. Możesz rozprowadzić, jak dusza zapragnie, i robię to w rzędach w odległości 2-3 cm, aby równomiernie rozprowadzić jagody. I wysyłamy ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
Krok 9:
Po upieczeniu ciasta wyjmij je z formy i pokrój na kawałki (dowolny kształt). Tnę kwadrat, ponieważ kształt jest prostokątny.
Krok 10:
Rozłóż na talerzu, możesz posypać ciasto cukrem pudrem na wierzchu, będzie wyglądać jeszcze bardziej apetycznie!
ciasto jest delikatne, jagody porzeczki dodają nutę kwaśności do słodkiego ciasta. Pyszne ciasto na deser!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g