skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyszczamy pstrąga z łusek, następnie przecinamy brzuch i oczyszczamy z wnętrzności, ostrożnie usuwamy czarny film i myjemy pod bieżącą wodą, pozwalamy spuścić nadmiar płynu.
2. Wykonujemy nacięcia na rybie i wkładamy do nich połówki plasterków cytryny. Wyciskamy sok z pozostałej cytryny, pocieramy brzuch i podlewamy na wierzch. Teraz musimy posolić, pieprzyć pstrąga i natrzeć skórę musztardą. W razie potrzeby możesz użyć ulubionych przypraw do ryb, a także ziół, takich jak koperek lub tymianek. Następnie wyjmujemy rybę do lodówki na kilka godzin, możemy pozostawić ją namoczyć w przyprawach na noc, okaże się jeszcze smaczniejsza.
3. Zawiń pstrąga w folię i połóż na blasze do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i gotujemy przez około pół godziny.
4. Pstrągi układamy na talerzu, podajemy ozdobione ziołami i świeżymi warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g