pieczony pstrąg w folii z cytryną

pieczona ryba w folii jest bardzo smaczna i zdrowa! . Pstrąg gotowany w piekarniku według tego przepisu to bardzo piękne danie! Nadaje się do każdego świątecznego i codziennego stołu. Doskonałym dodatkiem do takiej ryby będą smażone ziemniaki lub tłuczone ziemniaki.
eleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 89 % 17 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 0 % 0 g
89 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h 30 min

1. Oczyszczamy pstrąga z łusek, następnie przecinamy brzuch i oczyszczamy z wnętrzności, ostrożnie usuwamy czarny film i myjemy pod bieżącą wodą, pozwalamy spuścić nadmiar płynu.
2. Wykonujemy nacięcia na rybie i wkładamy do nich połówki plasterków cytryny. Wyciskamy sok z pozostałej cytryny, pocieramy brzuch i podlewamy na wierzch. Teraz musimy posolić, pieprzyć pstrąga i natrzeć skórę musztardą. W razie potrzeby możesz użyć ulubionych przypraw do ryb, a także ziół, takich jak koperek lub tymianek. Następnie wyjmujemy rybę do lodówki na kilka godzin, możemy pozostawić ją namoczyć w przyprawach na noc, okaże się jeszcze smaczniejsza.
3. Zawiń pstrąga w folię i połóż na blasze do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i gotujemy przez około pół godziny.
4. Pstrągi układamy na talerzu, podajemy ozdobione ziołami i świeżymi warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy