skład / składniki
metoda gotowania
1. Przed rozpoczęciem pracy z ciastem francuskim należy go wyjąć z zamrażarki i rozmrozić.
2. Rozmrażamy również jagody, do tego ciasta możesz użyć dowolnych mrożonych jagód, które masz w domu. Możesz gotować z jednego rodzaju jagód lub mieszać z innymi. Przenieś na sito i pozwól mu spłynąć, nadmiar soku.
3. Rozwałkuj część ciasta francuskiego na wymiar formy, przesuń i odetnij nadmiar krawędzi.
4. Posyp jagody skrobią, zgęstnieje podczas gotowania, a spód ciasta nie będzie mokry. Rozłóż warstwę jagód na cieście w formie i posyp cukrem.
5. Resztę kroimy w paski i dekorujemy nimi wierzch ciasta.
6. Posmaruj lekko ubitym jajkiem, aby uzyskać piękną złotą skórkę.
7. Włóż formę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i gotuj przez około pół godziny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mrożone jagody - 38 kcal/100g