ciasto z mrożonymi jagodami z ciasta francuskiego

pachnące i soczyste ciasto jagodowe z ciasta francuskiego! Zachwyć swoją rodzinę pysznym deserem jagodowym. W końcu ciasta z jagodami można upiec nie tylko latem, ale także w innych porach roku, używając do tego mrożonych jagód. Ciasto okazuje się złote, chrupiące i bajecznie pyszne!
ŚwiatłoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 26 % 11 g
węglowodany 65 % 28 g
233 kcal
IG: 18 / 54 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Przed rozpoczęciem pracy z ciastem francuskim należy go wyjąć z zamrażarki i rozmrozić.
2. Rozmrażamy również jagody, do tego ciasta możesz użyć dowolnych mrożonych jagód, które masz w domu. Możesz gotować z jednego rodzaju jagód lub mieszać z innymi. Przenieś na sito i pozwól mu spłynąć, nadmiar soku.
3. Rozwałkuj część ciasta francuskiego na wymiar formy, przesuń i odetnij nadmiar krawędzi.
4. Posyp jagody skrobią, zgęstnieje podczas gotowania, a spód ciasta nie będzie mokry. Rozłóż warstwę jagód na cieście w formie i posyp cukrem.
5. Resztę kroimy w paski i dekorujemy nimi wierzch ciasta.
6. Posmaruj lekko ubitym jajkiem, aby uzyskać piękną złotą skórkę.
7. Włóż formę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i gotuj przez około pół godziny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Mrożone jagody - 38   kcal/100g

Podobne przepisy