Sernik na płatkach owsianych

niezwykłe, piękne, smaczne i bardzo łatwe!
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 20 % 5 g
węglowodany 48 % 12 g
117 kcal
IG: 25 / 50 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moczyć żelatynę przez 40-60 minut do pęcznienia, szklanką zimnej przegotowanej wody

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej mleko w kuchence mikrofalowej do 70 stopni

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej więcej niż połowę gorącego mleka do płatków owsianych

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj talerzem i pozostaw do pęcznienia (około 10 minut)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj 1 stół do spęcznionych płatków owsianych.l. cukier, proszek do pieczenia i 2 jajka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż do formy i ułóż rozgrzany piekarnik na 10-13 minut w temperaturze 180 stopni

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia ciasta owsianego połącz twaróg z 2 jajkami, pozostałym mlekiem, wanilią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I ubij wszystko blenderem, aż będzie gładkie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 10-13 minutach wyjmujemy ciasto owsiane i wylewamy na nie masę twarogową i wysyłamy do piekarnika na kolejne 10-13 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu i pozostawieniu do ostygnięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Obierz pomarańcze i pokrój w pierścienie

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Spuchnięta żelatyna dodaj 1 stół.l. cukier i podgrzej w rondlu na ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, z ciągłym mieszaniem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż pokrojone pomarańcze

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlać schłodzoną żelatynę i wysłać do lodówki na 30-40 minut do zestalenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy