skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Pokrój dynię na kawałki, włóż do blendera. Dodaj połowę wody i zmiel tak drobno, jak to możliwe.
Krok 3:
W głębokiej misce wymieszaj przesianą mąkę, drożdże, sól, cukier.
Krok 4:
W mieszance mąki wymieszaj posiekaną dynię, dodaj resztę wody i wymieszaj. Wprowadź miękkie masło i zagniataj wszystko, aż będzie gładkie. Okazało się, że ciasto jest trochę lepkie w dłoniach.
Krok 5:
Ciasto przenosimy do natłuszczonego pojemnika (ręce można również nasmarować, aby ciasto się nie przykleiło). Przykryj ręcznikiem i wyjmij w ciepłe miejsce na 1-1, 5 godziny.
Krok 6:
W tym czasie ciasto będzie dobrze rosło.
Krok 7:
Ugniatamy go, formujemy bochenek i układamy na natłuszczonym arkuszu (lub odpowiednim kształcie). Przykryj ręcznikiem i pozostaw w cieple na kolejne 40-50 minut. Kiedy chleb jest odpowiedni, możesz wykonać kilka cięć na górze ostrym nożem.
Krok 8:
Pieczemy chleb parą, w tym celu kładziemy miskę wody na dnie piekarnika i podgrzewamy do 200 stopni. Piecz chleb dyniowy przez 40-50 minut. Gotowy chleb wyjmujemy z piekarnika i myjemy wodą. Zawiń w ręcznik i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Wskazane jest pozostawienie go na 12-24 godziny.
Krok 9:
Możesz spróbować domowego chleba dyniowego. Smacznego!
w razie potrzeby chleb można posmarować wodą przed pieczeniem i posypać sezamem lub pestkami dyni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g