chleb pszenny z dyni

chleb dyniowy z chrupiącą skórką i pachnącym miękiszem. To chleb, który upiekłam w sposób bezpieczny, dzięki czemu czas gotowania jest skrócony. Chleb dyniowy okazuje się pięknym miękkim żółtym kolorem, pachnącym i zaskakująco smacznym! Będzie obfitym dodatkiem do każdego dania.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
4 miejsce w konkursie najlepszy przepis tygodnia 4-10 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 81 % 39 g
196 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój dynię na kawałki, włóż do blendera. Dodaj połowę wody i zmiel tak drobno, jak to możliwe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W głębokiej misce wymieszaj przesianą mąkę, drożdże, sól, cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W mieszance mąki wymieszaj posiekaną dynię, dodaj resztę wody i wymieszaj. Wprowadź miękkie masło i zagniataj wszystko, aż będzie gładkie. Okazało się, że ciasto jest trochę lepkie w dłoniach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto przenosimy do natłuszczonego pojemnika (ręce można również nasmarować, aby ciasto się nie przykleiło). Przykryj ręcznikiem i wyjmij w ciepłe miejsce na 1-1, 5 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie ciasto będzie dobrze rosło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniatamy go, formujemy bochenek i układamy na natłuszczonym arkuszu (lub odpowiednim kształcie). Przykryj ręcznikiem i pozostaw w cieple na kolejne 40-50 minut. Kiedy chleb jest odpowiedni, możesz wykonać kilka cięć na górze ostrym nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczemy chleb parą, w tym celu kładziemy miskę wody na dnie piekarnika i podgrzewamy do 200 stopni. Piecz chleb dyniowy przez 40-50 minut. Gotowy chleb wyjmujemy z piekarnika i myjemy wodą. Zawiń w ręcznik i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Wskazane jest pozostawienie go na 12-24 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Możesz spróbować domowego chleba dyniowego. Smacznego!

w razie potrzeby chleb można posmarować wodą przed pieczeniem i posypać sezamem lub pestkami dyni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy