skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Masło powinno być miękkie w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Twarożek włożyć do głębokiej miski, dodać cukier, sól, wanilię , skórkę pomarańczową-dobrze zmielić. Dodaj miękkie masło, wymieszaj jajko.
Krok 3:
Dodaj świeży sok z cytryny-wymieszaj.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Gdy w misce zacznie się mocno mieszać, połóż ciasto na stole i dobrze ugniataj, ale nie na długo. Ciasto nie jest lepkie, nie trzeba odkurzać mąki.
Krok 5:
To okaże się ciasto, dość miękkie .
Krok 6:
Ciasto przekrój na pół, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 7:
Następnie rozwałkuj, grubość około 6 - 7 mm. Wytnij ciasteczka.
Krok 8:
Zanurz wierzch każdego z nich w cukrze i lekko dociśnij, aby się nie rozpadł.
Krok 9:
Rozłóż na blasze do pieczenia / mam podkładkę /. Otrzymasz dwie duże blachy do pieczenia.
Krok 10:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, piecz do zarumienienia / u mnie 19-20 minut/. Możesz łatwo prześwietlić, uważaj. Przykryj gotowe ciasteczka bezpośrednio na blasze do pieczenia bawełnianym ręcznikiem, a resztę wypiecz.
Krok 11:
Zaproś wszystkich na herbatę! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal / 100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g