twarożek cytrynowy

bezpretensjonalne i pyszne ciasteczka z nutą cytryny! Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Istnieje wiele rodzajów ciasteczek twarogowych, jest to kolejna opcja, gdy pilnie trzeba dodać twaróg. Możesz wziąć dowolny twaróg, a także skórkę. Ciasteczka zawsze okazują się smaczne, tylko nie trzeba bardzo cienko rozwałkować ciasta.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 1-8 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 11 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 53 % 31 g
317 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Masło powinno być miękkie w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twarożek włożyć do głębokiej miski, dodać cukier, sól, wanilię , skórkę pomarańczową-dobrze zmielić. Dodaj miękkie masło, wymieszaj jajko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj świeży sok z cytryny-wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia. Gdy w misce zacznie się mocno mieszać, połóż ciasto na stole i dobrze ugniataj, ale nie na długo. Ciasto nie jest lepkie, nie trzeba odkurzać mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    To okaże się ciasto, dość miękkie .

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto przekrój na pół, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozwałkuj, grubość około 6 - 7 mm. Wytnij ciasteczka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz wierzch każdego z nich w cukrze i lekko dociśnij, aby się nie rozpadł.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż na blasze do pieczenia / mam podkładkę /. Otrzymasz dwie duże blachy do pieczenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, piecz do zarumienienia / u mnie 19-20 minut/. Możesz łatwo prześwietlić, uważaj. Przykryj gotowe ciasteczka bezpośrednio na blasze do pieczenia bawełnianym ręcznikiem, a resztę wypiecz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zaproś wszystkich na herbatę! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal / 100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy