skład / składniki
metoda gotowania
Zacznijmy od drożdży, dodaj drożdże do ciepłej wody i pozostaw na 10 minut. Przesiej mąkę do miski, w której wymieszamy składniki, lepiej 2-3 razy. Podgrzej mleko, ale niewiele i dodaj do niego masło, cukier, sól, jajko i wanilinę. Schłodzić mleko do temperatury pokojowej i wlać drożdże do tej mieszanki. Następnie wlej mieszaninę z drożdżami do mąki i wymieszaj, a następnie zacznij ugniatać ciasto na stole, w razie potrzeby dodając mąkę. Ciasto należy ugniatać przez 10-15 minut, ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale nie powinno być również bardzo ciasne. Włóż ciasto do miski i przykryj folią na wierzchu, w ciepłym miejscu stój ciasto przez 2 godziny, ugniataj ciasto i umieść w ciepłym miejscu na kolejne 20 minut. Po podzieleniu ciasta na 12 części i uformowaniu bułek i pozostawieniu ich na blasze przez 10-15 minut. W piekarniku nagrzanym do 180°C wkładamy bułki i pieczemy przez 15-20 minut. Aromatyczne bułeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g