babeczka orzechowa na śmietanie i kefirze

cudowna babeczka z orzechami na serdeczną herbatę! Babeczka jest dobra zarówno z herbatą, jak i kawą!
NATALIAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 27 listopada-3 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 24 % 16 g
węglowodany 65 % 43 g
342 kcal
IG: 2 / 14 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posmaruj patelnię masłem i posyp mąką lub semoliną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do miski wysyłamy cukier, sól, sodę i płynne składniki: kefir, śmietanę, masło i jajka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko wymieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj wanilinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj orzechy. Możesz posiekać nożem, możesz także w mikserze. Ale uwielbiam to robić za pomocą noża, wtedy orzechy mogą być wszelkiego rodzaju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę do miski z płynnymi składnikami i dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodaj do niego orzechy i rodzynki i ponownie dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie wlej do przygotowanej formy i wyślij do nagrzanego piekarnika. Pieczemy nasze ciasto przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy babeczka zostanie upieczona i dobrze zarumieniona, wyjmij ją z piekarnika i pozwól jej ostygnąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij schłodzoną babeczkę z formy. Kładziemy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

bardzo smaczna babeczka. Długo na stole nie pozostaje, z nim i chcesz pić mewę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy