dietetyczne pieczywo twarogowe z otrębami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Połącz twaróg, otręby, jajko i proszek do pieczenia.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 4:
Dodaj gałkę muszkatołową, sól i jeszcze raz wymieszaj.
Krok 5:
Wlej mleko i dobrze wymieszaj. Ciasto powinno być półguste.
Krok 6:
Odstaw ciasto na 10 minut i ponownie wymieszaj.
Krok 7:
Włóż ciasto do foremek do muffinek (najlepiej silikonowych) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35-40 minut.
moje bochenki trochę przykleiły się do krawędzi i dna kokilek, mimo że posmarowałem je masłem przed ułożeniem ciasta. Wyjąłem bochenki silikonową szpatułką nasączoną wodą. W ten sposób pozostały nienaruszone i nie pękły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Otręby - 165 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g