szarlotka na kwaśnym cieście

Szybki w przygotowaniu przepis na pyszną szarlotkę! Wspaniałe ciasto z jabłek i kwaśnego ciasta w pośpiechu, gdy nie ma czasu na długie gotowanie, a dom chce traktować coś smacznego. Wypieki są bardzo delikatne o niesamowitym smaku jabłkowym.
larisa.begAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 5 % 2 g
węglowodany 84 % 36 g
158 kcal
IG: 8 / 89 / 3

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Moje jabłka, suszone, jeśli skórka jest bardzo szorstka, można ją obrać. Pokrój jabłko i usuń nasiona, a następnie posiekaj na plasterki.
2. Formę smarujemy olejem, posypujemy posiekaną bułką tartą, jeśli ich nie ma, można je zastąpić mąką. Rozłóż plasterki jabłka i napełnij równomiernie kwaśnym ciastem.
4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na pół godziny, sprawdzamy gotowość ciasta wykałaczką. Jeśli jest sucha, ciasto jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Ciasto na placki - 194   kcal/100g
  • Ciasto kwaśne - 194   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy