skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bułeczki z masłem, cukrem i cynamonem? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta. Wybierz masło najwyższej jakości, naturalne, bez dodatków, zgodne z GOST. Suche drożdże można zastąpić świeżymi. Przesiej mąkę, wzbogaci ją powietrzem, dzięki czemu wypieki będą bardziej bujne i miękkie.
Krok 2:
Jak zrobić ciasto? Przede wszystkim podgrzej 100 ml mleka do temperatury 38-40 stopni, nie więcej. Powinien być przyjemnie ciepły, ale w żadnym wypadku nie gorący! W gorącym mleku drożdże, żywe organizmy, mogą umrzeć. Wlej mleko do dużej miski. Wlej drożdże do mleka i dobrze je wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Krok 4:
Po określonym czasie drożdże zaczną działać — na powierzchni utworzy się Czapka bąbelkowa. Jeśli tak się nie stanie, weź inne drożdże, te nie są aktywne.
Krok 5:
Rozpuść masło w dowolny sposób opisany po przepisie, a następnie ostudź. Dodaj pozostałe mleko, cukier, sól, stopione masło do miski do mieszanki drożdżowej. Dobrze wymieszaj potrawy trzepaczką.
Krok 6:
Dodaj przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Dobrze ugniataj przez 10 minut. Prawidłowe ciasto prawie nie przykleja się do dłoni, jest gładkie i elastyczne. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 7:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Krok 8:
Gdy ciasto pasuje, zajmij się nadzieniem. Jak zrobić nadzienie? Aby to zrobić, wymieszaj cukier, cynamon i masło, aż będą gładkie. Najpierw wyjmij olej z lodówki, aby stał się miękki.
Krok 9:
Po godzinie ciasto dobrze wyrośnie i podwoi swoją objętość.
Krok 10:
Ciasto ułożyć na stole i rozwałkować na cienką warstwę o grubości 5-7 mm. nasmarować warstwę nadzieniem olejowym. Można to zrobić bezpośrednio łyżką, ponieważ masło będzie dość miękkie.
Krok 11:
Złóż ciasto na pół.
Krok 12:
Pokrój go w paski o długości około 1,5-2 cm.
Krok 13:
Rozciągnij każdy pasek, lekko zwiń i zwiń w kłębek. Przykryj blachę do pieczenia o odpowiednim rozmiarze papierem do pieczenia. Połóż na nim puste bułki. Mam 10 sztuk.
Krok 14:
Posmaruj bułki ubitym jajkiem na wierzchu i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Krok 15:
Piecz bułki w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut. Powinny stać się rumiane. Wyjmij gotowe bułki i podawaj ciepłe lub schłodzone, są pyszne.
Krok 16:
Miłej herbaty!
masło można stopić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.
Jak stopić masło w kuchence mikrofalowej?
pokrój masło na małe kawałki i umieść w specjalnym pojemniku. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju po podgrzaniu, przykryj naczynie z olejem ręcznikiem papierowym. Olej należy stopić przy najniższej mocy lub w trybie rozmrażania. Na początku wystarczy pięć sekund. Następnie, jeśli masło jeszcze się nie stopiło, Ustaw ponownie na 5 sekund i uruchom kuchenkę mikrofalową. Powtórz ten proces kilka razy, aż uzyskasz pożądany wynik.
jak prawidłowo stopić masło w kąpieli wodnej?
potrzebne będą dwa pojemniki o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g