wołowina pieczona z pikantną skórką chlebową

pieczone mięso jest miękkie i soczyste ! Do pieczenia lepiej jest wziąć mięso przeplatane tłuszczem, mięso na kości okazuje się bardzo smaczne i aromatyczne. Konieczne jest wybranie kawałków o tej samej grubości, w przeciwnym razie mięso ugotuje się nierównomiernie. Taka pieczona wołowina jest na tyle niezwykłym i interesującym daniem, że znajduje się w centrum świątecznego stołu, a jednocześnie jest tak prosta i szybka w przygotowaniu, że można ją również przygotować w dzień powszedni.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 19 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 14 % 5 g
209 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Włącz piekarnik na ciepło, temperatura 200 stopni. Drobno posiekaj świeży tymianek lub inne pikantne zioła, zmiel czosnek / jak chcesz/.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj śmietanę z chrzanem, solą i czarnym pieprzem./ Sól i pieprz nie żałujemy !/

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osobno wymieszaj bułkę tartą z oliwą z oliwek, pikantnymi ziołami i czosnkiem, dodaj również sól i pieprz. / Okruchy powinny być równomiernie wilgotne, jeśli to konieczne - dodaj masło/

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz mięso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na dobrze rozgrzanym oleju roślinnym smażyć/" uszczelnić & quot; / mięso ze wszystkich stron na złoty kolor, około 7 - 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj smażone mięso mieszanką śmietany i chrzanu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie ułóż bułkę tartą, lekko wciskając ją w śmietanę, aby się przykleiła. Przenieś mięso na blachę do pieczenia i upiecz na 40-60 minut. Gotujemy w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Smacznego !

przed pokrojeniem mięso należy "odpocząć" na desce do krojenia przez 15 minut /przykryć folią/.Ten czas jest niezbędny do rozprowadzenia soku w mięsie, w przeciwnym razie zacznie się wyróżniać podczas krojenia, co jest niepożądane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy