Ciasto kruche luzem z dżemem

proste i ekonomiczne słodkie ciasto na herbatę! Kruche ciasto luzem z dżemem można zaliczyć do kategorii superszybkich i ekonomicznych wypieków do herbaty. To świetna opcja na okazję goście na wyciągnięcie ręki bez ostrzeżenia. Po prostu podczas rozmowy z gośćmi możesz upiec to proste słodkie ciasto. Wystarczy znaleźć w lodówce paczkę margaryny lub masła i słoik ulubionego dżemu. Takie ciasto jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, z herbatą, kakao, kawą lub mlekiem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 26 % 19 g
węglowodany 66 % 48 g
383 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowanie składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Włóż zmiękczone masło pokrojone na kawałki do mąki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel mąkę z masłem na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W innej misce ubij jajka z 80 g cukru. Jeśli dżem nie wydaje się zbyt słodki, możesz wziąć więcej cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszaninę jajek do okruchów mąki, najpierw wymieszaj łyżką. Gdy płyn miesza się z mąką, mielimy ciasto na okruchy, otrzymujemy rodzaj płatków z ciasta. Włącz piekarnik do temperatury 180 stopni, aby się rozgrzać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż większość ciasta na wysmarowanej tłuszczem formie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj ciasto warstwą dżemu. Lepiej jest wziąć gęsty dżem, możesz dżemować, aby słodki płyn nie wyciekł i nie spalił się na dnie formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp resztą płatków ciasta na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I wysyłamy ciasto do piekarnika na 20 minut (bierzemy pod uwagę pracę piekarnika).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gdy ciasto zrumieni się na wierzchu, wyjmij je, ostudź trochę i pokrój na porcje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Słodkie wypieki na herbatę w kręgu domowym lub z gośćmi są gotowe. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy