skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie składników.
Krok 2:
Połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Włóż zmiękczone masło pokrojone na kawałki do mąki.
Krok 3:
Zmiel mąkę z masłem na okruchy.
Krok 4:
W innej misce ubij jajka z 80 g cukru. Jeśli dżem nie wydaje się zbyt słodki, możesz wziąć więcej cukru.
Krok 5:
Wlej mieszaninę jajek do okruchów mąki, najpierw wymieszaj łyżką. Gdy płyn miesza się z mąką, mielimy ciasto na okruchy, otrzymujemy rodzaj płatków z ciasta. Włącz piekarnik do temperatury 180 stopni, aby się rozgrzać.
Krok 6:
Rozłóż większość ciasta na wysmarowanej tłuszczem formie.
Krok 7:
Przykryj ciasto warstwą dżemu. Lepiej jest wziąć gęsty dżem, możesz dżemować, aby słodki płyn nie wyciekł i nie spalił się na dnie formy.
Krok 8:
Posyp resztą płatków ciasta na wierzchu.
Krok 9:
I wysyłamy ciasto do piekarnika na 20 minut (bierzemy pod uwagę pracę piekarnika).
Krok 10:
Gdy ciasto zrumieni się na wierzchu, wyjmij je, ostudź trochę i pokrój na porcje.
Krok 11:
Słodkie wypieki na herbatę w kręgu domowym lub z gośćmi są gotowe. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g