cielęcina z ziemniakami z bakłażana i innymi warzywami

bardzo smaczne połączenie składników, apetyczne i satysfakcjonujące! Mięso z bakłażanem i ziemniakami można podawać zarówno na lunch, jak i na kolację. Możesz wziąć absolutnie dowolne mięso do gotowania, możesz także improwizować z warzywami. Ponadto można podawać sosy, świeże warzywa i zioła.
Amaliya-mamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 29 % 7 g
węglowodany 42 % 10 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Cielęcinę myjemy, kroimy na kawałki średniej wielkości, wkładamy do miski.

2. W osobnej misce rozprowadź musztardę, wlej sos sojowy i olej słonecznikowy, dodaj zmielony czarny pieprz, sól i kolendrę, wymieszaj.

3. Wlać mięso do powstałej marynaty, wycisnąć wstępnie obrany czosnek przez prasę, wysłać po marynacie, pozostawić mięso do marynowania w lodówce na godzinę, nie mniej.

4. W międzyczasie myjemy bakłażany, kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm, wkładamy do miski, posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, aby ich wrodzona gorycz odeszła.

5. Obierz ziemniaki, pokrój w cienkie plasterki, rozłóż na talerzu, posyp suszoną bazylią i dodaj połowę kwaśnej śmietany, wymieszaj.

6. Obierz marchewki, umyj, trzy na grubej tarce. Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy na małe kawałki.

7. Nasmaruj dno naczynia do pieczenia olejem słonecznikowym, rozłóż część bakłażana na dnie formy, posyp startą marchewką, następnie rozłóż mięso i przykryj warstwą ziemniaków, a następnie ułóż pozostałe bakłażany. Lekko posmaruj powierzchnię kwaśną śmietaną, rozłóż kawałki pieprzu, posyp startym serem.

8. Przykryj formę folią, Wyślij do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piecz przez 50 minut, następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez kolejne 25 minut.

podawaj danie na gorąco, bardzo smaczne ze świeżymi warzywami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy